Warning: Creating default object from empty value in /home/bulgaria/domains/evtinihoteli.net/public_html/wp-includes/bookmark.php on line 36

Белгия, страната на бирата

September 12th, 2013 by admin Leave a reply »

Белгия - страната на биратаБелгия е сравнително непопулярна като туристическа дестинация, за разлика от съседна Франция, но тези, които се ориентират да я посетят, остават винаги приятно изненадани. За любителите на кулинарните удоволствия Белгия може символично да се побере в три думи: шоколад, бира, пържени картофи. Едва ли ще ви стигне времето да опитате всички видове белгийска бира, тъй като в страната се произвеждат над 800 вида бира, почти всяка с дългогодишни традиции в производството и предлагаща уникални вкусове. За всеки конкретен вид бира има специални чаши, които са предназначени само за нея.

Началото на производството на пиво е положено с пристигането на римските легионери в страната. Започването на кръстоносните походи води до пренасяне на пивоварството в манастирите, където то достига забележителен разцвет и огромно разнообразие от вкусове и начини на приготовление. Най-популярни в световен мащаб обаче са стиловете ейл /бира, произведена по метода на горната ферментация/ и ламбик /пивото ферментира спонтанно, благодарение на диви дрожди, които обаче виреят единствено около Брюксел.

Бирата Leffe

Една от най-популярните и обичани белгийски бири е Leffe, която се произвежда и бутилира в Льовен, близо до гр. Динан, провинция Намюр. Leffe е бира тип ейл, а сведенията за нейното начало датират от далечната 1240 г., когато абатите от Notre Dame de Leffe започват да се занимават с пивопроизводство, използвайки първоначално диворастящите съставки в близост до абатството. През годините абатството става арена на събития от различен характер – то е нападано и ограбвано, опожарявано, превземано от унгарци и французи. През 1809 г. е сложен край на производството на бира. То е възстановено едва през 70-те години на 20 век.

Бирата Leffe има създаден свой музей в гр. Динан, който можете да посетите. Известната с бирените си традиции Белгия организира и няколко бирени фестивала, по-известните от които BAB festival, който се провежда всяка година през ноември в Брюж; The festival, който събира посетители всяка пролет в Льовен; The Beer Passion weekend, провеждан през месец юли в Антверпен.

До Белгия транспортът е достатъчно добре обезпечен от традиционни авиокомпании и нискотарифни авиокомпании, които предлагат редовни полети и евтини самолетни билети. В самата страна туристите лесно могат да се ориентират и да достигнат до дестинацията, която биха желали да посетят.

Advertisement

Comments are closed.

X